Vandaag is het Keti Koti - de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën. Een dag van bezinning én van viering. Op 30 juni, de avond voorafgaand aan Keti Koti, vond de formele herdenkingsbijeenkomst plaats bij het slavernijmonument in Rotterdam. Namens de Erasmus Universiteit Rotterdam legden rector magnificus prof. dr. Jantine Schuit en Chief Diversity Officer prof. dr. Jane Murray Cramm een krans.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid waren er toespraken van Burgemeester Carola Schouten en Carlos Gonçalves, voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.
Rotterdam kent een diepe verbondenheid met het slavernijverleden: één op de acht Rotterdammers (2021) heeft voorouders die ooit tot slaaf gemaakt zijn in het Atlantisch gebied - meer dan in welke andere Nederlandse stad ook. Deze geschiedenis laat een gedeelde erfenis na: zowel voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakten als voor de nakomelingen van hen die van slavernij profiteerden (bron: Alex van Stipriaan, Rotterdam in Slavernij). Als universiteit in deze stad vinden we het van groot belang om stil te staan bij deze geschiedenis én bij de blijvende gevolgen ervan.
Keti Koti wordt in 2025 in Rotterdam op verschillende manieren herdacht en gevierd:
Programma Keti Koti Rotterdam op 1 juli 2025
Viering – dinsdag 1 juli: Keti Koti Festival
- 12:00 – 22:00 uur – Festival Wijkpark Het Oude Westen
- 13:00 – 13:45 uur – Bigi Spikri parade van Oostervant naar het Wijkpark
- 16:00 – 01:00 uur – De Doelen: culturele modeshow, kinderprogramma, live radio en muziek
- 15:00 – 23:00 uur – Festival Schouwburgplein
Samen streven we naar een inclusieve en rechtvaardige toekomst.
- Meer informatie
Kijk de herdenking terug bij Rijnmond
Ook vind je op rijnmond.nl een verslag van hoe Keti Koti dit jaar gevierd werd in onze regio
- Gerelateerde content